Umów wizytę
+48 61 826 72 78 |
+48 517 722 302 |
Magdalena Człapka-Matyasik
dr hab.
specj. żywienia człowieka zdrowego i chorego, dietetyk
Specjalista z zakresu diet wegetariańskich oraz dietoterapii pacjentów z chorobami układu krążenia i potencjału antyoksydacyjnego diety
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka i Dietetyki UP w Poznaniu, gdzie uzyskała stopień doktora i doktora habilitowanego w dyscyplinie technologia żywności i żywienia.
Odbyła roczne stypendium naukowe (postdoctoral position) w Republice Południowej Afryki na Nord West University w Potchefsroom, gdzie pracowała nad mechanizmami niedożywienia w karłowatości dziecięcej.
Autorka publikacji i doniesień w czasopismach polskich i zagranicznych, członek towarzystw naukowych. Recenzent prac doktorskich i habilitacyjnych z zakresu żywienia człowieka i dietetyki.
Dietoterapie i poradnictwo żywieniowe prowadzi od 2008 roku.
Jest specjalistą z zakresu diet wegetariańskich (doktorat 2002) oraz dietoterapii pacjentów z chorobami układu krążenia i potencjału antyoksydacyjnego diety (habilitacja 2017).
W swojej praktyce zajmuje się dietoterapią w schorzeniach metabolicznych uwarunkowanych hormonalnie, nadwadze i otyłości, prowadzi dietoterapię w dysbiozach jelitowych i innych chorobach przewodu pokarmowego, dyslipidemiach, insulinooporności, cukrzycy oraz alergiach i nietolerancjach pokarmowych.